helende cirkels

Teken en kleur jezelf naar meer ontspanning,
wijsheid en tevredenheid.

Van kinds af aan ben ik met mandala's bezig, maar lange tijd onbewust en onwetend over oorsprong, Ik deed het gewoon. Bovendien was, toen Google nog niet bestond, een makkelijke toegang tot informatie ook beperkter. 

Voor het eerst hoorde ik het woord “mandala” in een moeilijke periode in mijn leven. Het tekenen van kleurig gedecoreerde cirkelvormen bracht rust in mijn hoofd en ordening in mijn leven waar op dat moment veel van wat mij lief was wegvloeide. Er gebeurde toen veel en had de ziekte van Graves, een schildklieraandoening waardoor ik niet in staat was om te werken. Vreemd genoeg kon ik wel uren tekenen.

Het was magisch om met kleur en vorm bezig te zijn. Verslavend ook. Dat baarde mij zorgen en sprak daar met een lieve buurvrouw over. Toen zij mijn werk  zag, vertelde zij over mandala's. Er openbaarde zich een nieuwe wereld waarin ik mij ging verdiepen.

De zorg over de dwangmatigheid bleef. Ik zocht hulp bij een psychotherapeut. Hij adviseerde om door te gaan met het maken van mandala's. Sessies vond hij niet nodig. De drang zou vanzelf wel overgaan naarmate het helingsproces en de invulling van mijn "nieuwe leven" vorderde. Hij had gelijk. De dwangmatigheid verdween.  Mijn herstel vorderde en niet lang daarna ging ik workshops "mandala tekenen" geven.

Er volgde een periode met mooie bijeenkomsten. Ik kreeg steeds meer waardering voor de magie van de mandala. Het was duidelijk dat er een therapeutische helende waarde in de mandala verscholen lag. Ik had dat zelf aan den lijve ondervonden en zag het soms ook bij deelnemers in de workshops. Daar wilde ik meer mee gaan doen. Ik had behoefte aan meer inzicht in psychologische processen en vaardigheden in begeleiding.  Er volgde een opleiding in coaching en counseling. daarvan.
Toen ik er klaar voor was werd een praktijk voor gesprekstherapie en coaching met de naam "Balanspraktijk Mandala" geboren. Inmiddels heeft de praktijk een andere naam, maar de oude naam past eigenlijk nog steeds heel erg goed.

De mandala workshops zijn in de loop der jaren aangevuld met coaching, meditatie, yoga en mindfulness. Met veel plezier geef ik verschillende trainingen en lessen en ben blij met mijn gereedschapskoffer. Dankbaar om te zien hoeveel baat ook andere mensen bij deze methodes hebben.

Eigenlijk draait het in al deze methodes om één ding. Het stille centrum en daar contact mee maken. Dat centrum, het stille middenpunt zit in ons allemaal. Net als in de cirkel.  

Hartelijke groet,
Rikkie Postema